Phnom Penh var i mange år efter borger krigen og de røde Khmerer kendt for at være en temligt lovløs by og der var ikke mange der tog på rejser dertil, medmindre de var journalister, ualmindeligt eventyrlige eller blandt de første NGO arbejdere. Tingene har dog ændret sig meget siden da og i dag er det sjældent man ser fulde mænd affyre deres våben i natten og derudover er der nu en form for trafik lov, samt politi der generelt prøver at holde lov og orden. Det der dog har gjort mest for at ændre byens karakter, er det faktum at der kommer mange penge fra udlandet i ulandshjælp, samt at turisme er blevet en vigtig indtægtskilde og for begge er sikkerhed, lov og orden nødvendige elementer for fortsat vækst.

I dag er det nemt at rejse til Phnom Penh, enten over land med bus, bil eller motorcykel fra Vietnam eller Thailand eller direkte med fly til Phnom Penhs internationale lufthavn og som Dansker får man 30 dages visa ved ankomst for 20$ og et pas foto, uanset om man flyver eller kører.
Grundet den rivende vækst, ser man i højere grad forretnings rejsende til Phnom Penh og forhåbentligt fortsætter væksten, udviklingen og de flere rejsende, for Phnom Penh og Cambodja har behov for de penge og jobs der kommer herigennem.
Byen er vokset en del siden de røde Khmerer og man ser flere og flere højhuse i byens landskab, selvom der stadigt er lang vej til en skyline som den der findes i Cambodjas naboliggende lande. Noget andet og knapt så positivt, der har ændret på byens karakter, er de utallige motorcykler og i højere grad også biler, som har skabt et trafik problem, som byen desværre ikke har været i stand til at løse. Der bliver dog sat en hel del kræfter ind i at løse dette problem og derfor har byen også set en stærk stigning i lyskryds og midter rabatter i et (indtil videre) håbløst forsøg på at få folk til at køre mere fornuftigt.

The Grand Palace in Pnom Penh, Cambodia.

Kongens Palads i Pnom Penh, Cambodja.

Phnom Penh er Cambodjas hovedstad og der er snakke om en storby, selvom den ikke er meget større end eksempelvis København, med kun halvanden million registrerede beboere. Således kan man, hvis der ikke er for meget trafik, køre fra den ene ende af byen til den anden, på kun 15 minutter (motorcykel), en distance der i myldretiden til gengæld kan komme op på halvanden time. Når man rejser rundt i landet fra Phnom Penh eller bare i Phnom Penh og omegn, er det en fordel at leje en motorcykel eller alternativt en taxi, bil eller tuk-tuk for en dag og det er nemt at finde rundt, hvis man bruger et kort.
Phnom Penh er helt klart et besøg værd, men det er en støvet by i et tredje verdensland og det må man tage med når man rejser dertil, men hvis man er fin med det, er der masser af oplevelser i vente.